Mopper je vaak op jezelf?

Updated: Sep 12, 2020

Dat je zo’n stemmetje in jezelf hoort zeggen: ‘Schiet nou eens op.’ ‘Weet je dat wel zeker?’ ‘Zie je wel, je kunt het niet.’ ‘Doe het dan ook eens goed!’ ‘Jij krijgt nooit een relatie.’


Bijna iedereen heeft wel zo’n stem in zich, die overal commentaar op geeft. Op wat je denkt, wat je doet of voelt. Best lastig, want daardoor kun je gespannen en rusteloos worden, of geïrriteerd reageren op je omgeving. Die innerlijke criticus zorgt voor een negatief zelfbeeld, en soms leidt het ertoe dat je niet van jezelf kunt houden. Want volgens die innerlijke criticus kan het altijd beter, hoe goed je je best ook doet. En als je constant iemand in je hoofd hoort zeggen dat je dom, dik of lelijk bent, dan is het vrijwel onmogelijk om jezelf oké te vinden.

Je zou zeggen dat je dan gewoon niet naar dat stemmetje moet luisteren. Was het maar zo makkelijk… Want die commentator ligt altijd op de loer, bij alles wat je doet. En hij kan als geen ander je zwakke punten benoemen en uitvergroten, want hij weet precies waar jij bang voor bent, of waar je je zorgen om maakt.

Er is goed nieuws en slecht nieuws. Ik geef je het slechte nieuws maar eerst: die innerlijke criticus raak je niet kwijt. Gelukkig is er veel meer goed nieuws. Je innerlijke criticus is er namelijk niet zomaar. Hij wil ervoor zorgen dat je je uiterste best doet, zodat je niet gekwetst wordt. Hij wil je beschermen tegen nieuwe pijn.Allemaal leuk en aardig, maar kan dat dan niet anders? Ja, dat kan zeker, al is het een proces. En dat begint bij bewustzijn, beseffen dat die innerlijke criticus niet jouw volwassen stem is. Dat jij het niet zelf bent, maar een stem die je ooit ergens hebt opgepikt. Vaak ontstaat die in je jeugd, bijvoorbeeld vanuit je ouders, of leraren die veel kritiek hadden, of door andere factoren.

Ik zie het regelmatig in mijn praktijk, dat mensen de lat te hoog hebben liggen. Want het kan altijd beter, sneller of nauwkeuriger. Die criticus geeft overal commentaar op, en vaak ook op de mensen om hen heen. 'Kijk hem dan, hij had zijn tanden wel eens mogen poetsen.' Of: 'Die jurk staat haar totaal niet. Ze mag wel eens wat meer zorg besteden aan haar uiterlijk.'

Samen gaan we dan kijken waar die innerlijke criticus vandaan komt, en hoe die stem te temmen is. Want niemand is perfect, en gelukkig hoeft ook niemand perfect te worden. En hoe mooi is het, als iemand leert daarmee om te gaan, milder te worden voor zichzelf. Pas dan is het voelbaar hoeveel energie die stem altijd heeft gekost. Want wat kun je daar moe van worden, hè?


#codependentie #cricitus #zelfbeeld #coaching

15 views0 comments