Als iemand in je gezin psychische klachten heeft, dan merkt het hele gezin daar de gevolgen van. Hoe hard je ook je best doet, je merkt dat die klachten steeds meer het gezinsleven bepalen. Ongemerkt sluipt het erin, je werkt steeds harder om de sfeer thuis goed te houden, tot je merkt dat je op eieren loopt.
​
Misschien is het je partner met psychische klachten, of je kind, of je broer of zus. En die klachten kunnen van alles zijn, met of zonder een diagnose. Depressie, een angst- of dwangstoornis, een eetstoornis, autisme, er zijn veel omstandigheden die een te grote plek kunnen krijgen in je relatie of je gezin.
Als helpen niet helpt
Hoe hard je ook je best doet, je merkt dat het niet helpt. De sfeer in huis wordt er niet beter op, degene die je zo graag wilt helpen, komt niet in beweging of zet niet de stappen die je zo graag zou willen zien. En je merkt dat jouw leven steeds meer naar de achtergrond verdwijnt, omdat alles draait om degene met de klachten of diagnose.
​
Waar blijf jij? Welke ruimte heb jij voor jezelf?
​
Mijn ervaring
Als moeder van een depressief/suïcidaal kind weet ik hoe dergelijke klachten je leven en je gezin over kunnen nemen. Ik heb geleerd om hier anders mee om te gaan, omdat ik merkte dat mijn pogingen om hem te helpen, niet werkten.
​
Vanuit deze ervaring heb ik de training gevolgd 'De Boonstra-methode', om ouders/broers/zussen/partners te helpen die zich gevangen voelen in een vicieuze cirkel van zorgen en ontzorgen.
​
Het netwerk van 'Als helpen niet helpt' bestaat uit ervaren coaches. Daarnaast heeft elke coach/therapeut in dit netwerk eigen ervaring met GGZ-problematiek in het gezin.
Wat als psychische klachten jouw relatie bepalen?
Het coachtraject heeft de volgende stappen:
-
Inzien aan welk spel jij meedoet
-
De ander is geen depressie, angst of dwang, maar heeft een depressie, angst of dwang
-
Reageren vanuit je rust
-
Duidelijk zijn
-
Grenzen stellen
-
Je aan je eigen afspraak houden
-
Loslaten
​
Hierdoor kun jij:
-
Vertellen waar JIJ tegenaan loopt en wat JOUW probleem is
-
Bewust worden van je eigen angst voor de reactie van de ander, door middel van een eenvoudige oefening die ook onbewust doorwerkt (alles wat onbewust werkt, hoef je niet meer te onthouden, dat scheelt energie!)
-
Ontdekken waarom jij nee zegt en ja doet.
Wil je niet? Moet je? Mag je niet? Kun je het niet? Durf je niet? -
Met behulp van het stappenplan - in hele kleine stapjes - iets gaan veranderen waar jij invloed op hebt en waar jij je aan gaat houden.
​
Niet als aangeleerde oplossing aan de buitenkant, maar vanuit een werkelijke verandering in jezelf.