top of page

Wat is codependentie?

Letterlijk vertaald betekent het: medeafhankelijk.

In relaties betekent dat dat je jezelf stelselmatig wegcijfert. Je zet de ander op een voetstuk, en gaat voorbij aan je eigen behoeftes en gevoelens. Je snakt naar bevestiging van de ander, waardoor je afhankelijk wordt. Je gevoel van eigenwaarde kan daardoor sterk verminderen. En je weet niet hoe het anders moet.

Ook in vriendschappen kan dit doorwerken. Je hebt vaak het idee dat je het niet goed doet, dat het pas goed is als iemand anders dat zegt. Je voegt je naar ieders wensen, behalve de jouwe.

Hoe ontstaat codependentie?

Dat kan ontstaan doordat je in je jeugd te weinig liefde, erkenning of bevestiging hebt ontvangen. Als kind hunkerde je naar een complimentje, of misschien had je een broer of zus die altijd veel aandacht vroeg.

En lang niet altijd betekent het dat je ouders grote fouten hebben gemaakt. Soms zijn de omstandigheden ernaar dat een gemakkelijk kind ‘vergeten’  wordt. ‘O, die is zo zoet, daar heb ik helemaal geen last van’. En dat stille kind, jij dus, voegt zich naar de gezinssituatie omdat het niet anders weet.

Of je nam juist een ouderrol op je, omdat je eigen ouders dat niet konden. Misschien besloot je een van je ouders te ontzien, omdat die het heel zwaar of druk hadden. 

Wat betekent dat voor mij in mijn volwassen leven?

Het kan ervoor zorgen dat je steeds de verkeerde partners opzoekt. Je hebt vaak ongelijkwaardige relaties, of last van verlatingsangst of bindingsangst.

 

In je werksituatie kan het ervoor zorgen dat je het moeilijk vindt om voor jezelf op te komen. Dat je je grenzen niet aan kunt geven of zelfs niet herkent, waardoor je wellicht te veel werk op je schouders neemt. Met alle gevolgen van dien.

 

Doordat je niet geleerd hebt om je eigenwaarde uit jezelf te halen, zul je die bij anderen blijven zoeken. Want de kleine jij hunkert nog steeds naar de liefde van je ouders, en zal die daarom buiten jouzelf blijven zoeken. Je moet dus hard werken om de liefde van een ander te ‘verdienen’, en ook om die te ontvangen.

Wat kan ik daaraan doen?

Ik heb goed nieuws voor je, want codependentie is aangeleerd gedrag en het is dus ook af te leren. Hiervoor kan ik samen met jou op zoek gaan naar de oorsprong van je codependentie, door middel van coachingsgesprekken. Zo krijg je inzicht in jouw patronen, en kijken we hoe we die op een positieve manier kunnen doorbreken.

bottom of page